Kerek, feszes, jeges

2007.02.18. 20:25

Speciel én inkább nézem naphosszat az Életképeket (János, hogy tud ilyen nagyon szeretni, így ötven felett?) mintsem hogy arra várjak a tévé előtt, hogy hogyan esik seggre Nagy Feró egy leszúrt tripla Rittberger közben. Persze én utálom a jeget, meg a hideget, egyébként is bántja a szemem a sok flitter, meg az intelligens robotlámpák fénye, és a műkorcsolyában csak az a rész érdekel, amikor a táncosnő a nyakába emeli a lábát, hogy láthatóvá váljon a gondosan púderezett bikinivonal.


De már a Szombat esti láz alatt is kiürültek az utcák, teljes korcsoportok ültek otthon, hogy megnézzék, ahogy Erdélyi Mónika szambázik, pedig az a látvány még egy elborult japán horrorfilmben is sok lenne. Éppen ezért a Sztárok a jégen is lehet még óriási siker, negyven felett például minden női szív meghasad a műkorcsolyáért, a műsorban zsűriként feltűnő Regőczy-Sallai páros pedig a nyolcvanas évek fiataljainak még talán az Éva Vermutnál is erősebb márkanév.

A fanatikus jégtáncrajongókat már biztos ez meggyőzi, a többieket viszont csak sztárokkal, csillogással, bulvársztorikkal és irdatlanul nagy pofára eséssekkel lehet a tévé elé szigszalagozni. A Tv2 pedig nem mindenben teljesíti hibátlanul a kűrt.

A sztárfelhozatal például nem rossz: a műsor külföldi változataiban általában a társművészetekből szalajtott félprofik és a szeretnivalóan béna amatőrök jutnak túl az első pár fordulón. Hosszú combú, nagy mellű színésznőcskék, plasztikázott ajkú énekesnők kontra pocakos humoristák, kiöregedett rockerek vagy éppen kétballábas sorozatszínészek. Pont úgy mind itthon, Bódi Sylvi versus Nagy Feró, sőt Magyarországon, a pornós múlt hazájában nem kell a púderezett bikinivonalat lesni, van olyan játékos, akiről tudjuk, hogy bugyi nélkül, pamut titokzokniban is tud spárgázni. És most nem Nacsa Olivérre gondolok.

Karsai Zitával, Bódi Sylvivel és Dobó Katával a 14-49 év közötti férfiakat már meg lehet győzni, bár azért csendben megjegyezném, hogy Szekeres Nórát, a Kölyökidő Monica Bellucciját nem kéne ennyire elrejteni, még ha Till Attila most is könnyedén hozza, amiért fizetik. A Szombat esti lázat is Kapócs Zsóka dekoltázsa dobta fel, pedig ő butább volt, mint Microsoft Sam, a Windows beszédszintetizátora.

Csillogásban már nem teljesít ilyen jól a Tv2. Persze az angol ITV stúdiójához képest a magyar díszletek kicsik, valahogy a reflektorok sem villognak olyan fényesen, de azért nincs olyan érzésünk, mintha a londoni West Endről egyenesen a tápióbicskei művházba hozták volna a Macskákat. Az esztrádműsor fényét leginkább a maratoni adásidő halványítja el, mert hát hiába vibrál veszettül több tucat stroboszkóp, két és fél óra után ez már nem dobja fel a hangulatot, csak a fejünk fájdul meg tőle. Apus, nézd már meg, mi megy az RTL Klubon!

És ezen még az sem segít, hogy az sms-szavazatok maximalizálása érdekében a Tv2 végre lenyúlta az Angliában és Amerikában már bevált módszert, és két napra osztotta el a show minden egyes fordulóját. A pénteki két és fél óra így is flittertúladagolást okoz.

A fájdalmas pofára esésekről és a bulvársztorikról még korai lenne nyilatkozni, de azért az látszik, hogy ez nem a Sztárbox, egy-két lila fenékkel végig lehet csinálni az egész évadot, a Blikk-címlapokat generáló zsűri pedig egyelőre elég gyengén szerepel. Hol van Medveczky Ilona, a nemzet csillámporos múmiája, aki porba alázza Erdélyi Mónikát? Varnus Xavér selyemsáljában ugyan jól adja a műértő pederasztát, de kicsit unalmas már Liptai Claudia állandó kontrája: a „buta nő megsértődik, hogy butának nézik” című kabarészámból már Havas Henrikkel kihozta, amit lehetett.


Ennek ellenére, aki esztrádműsort akar nézni, az most hetente kétszer is megkaphatja a löketet, fátyolos szemmel nézheti, ahogy Nacsa Olivér küzd a jéggel meg a stroboszkópokkal, vagy hogy Dobó Kata fejre esik-e végre egy emelés után. Én inkább maradok a Szomszédok Youtube-klipjeinél, de azért nem lepődnék meg, ha Nagy Feró telefonszáma hozna pár száz milliót a Tv2-nek.